Hoe vergroot je de kans op het vinden van een afstudeerstage?

In februari van het volgende jaar zijn er weer veel Hbo-studenten die willen gaan starten met hun afstudeerstage. Dat levert bij velen die nog hard aan het zoeken zijn nogal wat stress op. Tussen het volgen van het onderwijs en het voorbereiden op de laatste toetsen is het nodig om een goede aanpak te hebben om die interessante stage te bemachtigen. Hoe pak je dat precies aan? Hieronder een aantal tips op een rijtje:


1.  Kom zelf met suggesties voor het onderzoek.
Om ideeën op te doen kun je vakliteratuur lezen om te bekijken waar er in de praktijk tegen problemen wordt aangelopen. Benader bedrijven dat jij ze kunt helpen om problemen in kaart te brengen of eventueel te zoeken naar oplossingen voor bepaalde problemen. Zo breng je bedrijven op ideeën en laat je meteen zien wat jouw toegevoegde waarde kan zijn.

2. Gebruik je netwerk. Zeg tegen iedereen dat je een stageplek zoekt. Dus heb ook op elk moment een pitch klaar van wat je leuk vindt en wat ze van jou kunnen verwachten. Het kan maar net zo zijn dat tijdens de verjaardag van je tante haar buurman werkt bij een bedrijf die wel een stagiair kan gebruiken. Indien je een bijbaan hebt bij een groot bedrijf, kun je ook proberen bij het hoofdkantoor aan te geven welke studie je doet en wat voor stage je zoekt. Als het toch moeizaam gaat, is het ook een goed idee om dit tegen docenten te vertellen. Zij krijgen ook regelmatig verzoeken van bedrijven die weer een leuke stagiair willen. Hoe meer mensen weten wat jij zoekt, hoe groter de kans dat je weer ergens een ingang hebt.

3. Gebruik Social media. Een linkedin-profiel is tegenwoordig onmisbaar voor het solliciteren naar een baan of een afstudeerstage. Schrijf een enthousiaste post over wat je wilt.

4. Vraag feedback over je brieven en hoe je je presenteert. Misschien vind je het zelf lastig om te weten of je het goed doet of dat je juist iets doet waar potentiële stage-organisaties op afknappen. Het is wel belangrijk dat je eerlijk bent en dat je weet wat jouw sterke punten zijn. Die sterke punten dien je te benadrukken in je brief en in een gesprek. Misschien pas je niet overal, maar gelukkig zijn er veel verschillende mensen nodig. Ben je misschien een tikkeltje verlegen of timide? Dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Misschien ben je niet iemand die graag op de voorgrond treedt, maar ben je wel iemand die goed observeert en pas daarna een weloverwogen beslissing neemt. Sommige organisaties zoeken juist iemand die deze kwaliteiten heeft. Dus denk goed na over wat jij voor sterke punten hebt waar een bedrijf zijn/haar voordeel mee kan doen.

5. Positieve houding en mindset
Natuurlijk is het best spannend allemaal en zie je er stiekem ook wel een beetje tegenop. Dat mag zeker. Probeer je echter toch een positieve houding aan te meten. Positiviteit en enthousiasme trekt altijd weer goede kansen aan. Zeker als een stagiair is een enthousiaste uitstraling nog veel belangrijker dan ervaring. Op deze manier vinden bedrijven het ook leuk om jou in huis te halen en je nieuwe dingen te leren.

6. De aanhouder wint. Het klinkt misschien als een cliché, blijf vooral doorzetten. Zelfs al heb je veel brieven geschreven. Op een gegeven moment heb jij ook net dat geluk dat iemand het helemaal ziet zitten met jou. Als je wordt afgewezen voor een functie, hou jezelf voor dat er nog iets veel beters langskomt waar je nog beter op zijn plek zal zijn. Ik heb studenten gehad die soms wel een jaar hebben gezocht en uiteindelijk iets vinden waar ze zo gelukkig van worden en waar ze zelfs mogen blijven werken na hun afstuderen. Uiteindelijk komt het altijd goed!

Ik hoor graag van je wat je de komende weken gaat proberen om de kans te vergroten dat jij straks een hele fijne afstudeerstage vindt en jouw studie op een goede manier kan afronden. Laat een berichtje achter in de comments wat jouw concrete acties zullen zijn of deel nog jouw eigen gouden tip. Laten we leren van elkaar. Succes!

Volg & Like mij 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *