De studententijd, de leukste tijd van je leven?

Dagelijks heb ik contact met studenten die veel stress ervaren, met veel angsten en depressieve gevoelens rondlopen, motivatiegebrek hebben en nog steeds niet weten wat ze nu eigenlijk echt willen. Tevens denkt de meerderheid dat ze hier alleen in staan en dat gevoel van isolatie en eenzaamheid kan de situatie soms nog erger maken.

 

De studententijd, de leukste tijd van je leven, wordt vaak gezegd. Ik moet zeggen dat wanneer ik terugkijk op mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam het inderdaad een geweldige tijd was, ondanks dat natuurlijk niet altijd alles op rolletjes liep. Nu ik zelf als docent meer dan 10 jaar in het hoger onderwijs werk, zie ik steeds meer studenten die het zwaar hebben. We leven in tijden dat er veel druk ligt op mensen om succesvol en onderscheidend te zijn. Wanneer je dat niet bent, is dat je eigen schuld en heb je gefaald. Studenten stellen ook steeds hogere eisen aan zichzelf.

 

Er kan vermijdgedrag ontstaan door niet meer naar de lessen te gaan, door extra veel te gaan werken of juist veel sociale dingen te gaan doen met vrienden. Dit is slechts een tijdelijke pleister op een diepere wond die aan het ontstaan is.

De online studiecoach wil graag een platform worden voor studenten om dat steuntje in de rug te geven wanneer zij dat nodig hebben door te schrijven over de eerder genoemde themaā€™s en deze uit de taboesfeer te halen, door verhalen te delen om te illustreren dat er velen zijn die op een bepaald moment tegen problemen in hun studietijd aanlopen, door praktische tips te geven hoe je vervolgens met deze uitdagingen om kunt gaan. Maar bovenal door je te laten weten dat het ok is om te erkennen dat je er zelf niet uitkomt en dat je hulp nodig hebt.

Volg & Like mij šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *