Wanneer we een prestatie moeten leveren, hebben we allemaal weleens last van stress of een angstig gevoel. Maar wat als de angst en/of het ongemak zo groot is, dat het ons letterlijk verlamt?
Als docent zie ik steeds vaker dat veel studenten huizenhoog opzien tegen de afstudeerfase. Op zich is dat ook begrijpelijk, want er wordt best veel verwacht van de student: zelfstandigheid, onderzoekend vermogen, pro-activiteit en ga zo maar door.
Uit onderzoek door EenVandaag blijkt dat driekwart van de jongeren last heeft van psychische klachten zoals stress, aanhoudende vermoeidheid, somberheid en gevoelens van eenzaamheid. De coronacrisis heeft op iedereen impact, maar voor de jongere generatie hakt die er helemaal goed in.
In februari van het volgende jaar zijn er weer veel Hbo-studenten die willen gaan starten met hun afstudeerstage. Dat levert bij velen die nog hard aan het zoeken zijn nogal wat stress op. Tussen het volgen van het onderwijs en het voorbereiden op de laatste toetsen is het nodig om een goede aanpak te hebben om die interessante stage te bemachtigen. Hoe pak je dat precies aan? Hieronder een aantal tips op een rijtje:
Krijg je studieachterstand onder controle met deze vier stappen!
Het is weer zo ver. In september gaat het nieuwe collegejaar weer van start! Een goed moment om de balans op te maken en te bedenken wat je doelen en verwachtingen van het komende jaar zullen zijn. Als het vorige jaar naar volledige tevredenheid is verlopen en je geen studieachterstand hebt opgelopen, is dat misschien wel wat makkelijker dan dat je tegen een studieachterstand aan kijkt.
Voor elk apparaat heb je een handleiding, maar veel mensen weten van hun eigen brein eigenlijk niet precies hoe alles werkt. Als je er goed bij stilstaat, is je brein een briljant en fascinerend verschijnsel. Zeker als je studeert, is het goed om eens stil te staan hoe die hersens nu eigenlijk precies werken.
Dagelijks heb ik contact met studenten die veel stress ervaren, met veel angsten en depressieve gevoelens rondlopen, motivatiegebrek hebben en nog steeds niet weten wat ze nu eigenlijk echt willen. Tevens denkt de meerderheid dat ze hier alleen in staan en dat gevoel van isolatie en eenzaamheid kan de situatie soms nog erger maken.