Krijg je studieachterstand onder controle met deze vier stappen!
Het is weer zo ver. In september gaat het nieuwe collegejaar weer van start! Een goed moment om de balans op te maken en te bedenken wat je doelen en verwachtingen van het komende jaar zullen zijn. Als het vorige jaar naar volledige tevredenheid is verlopen en je geen studieachterstand hebt opgelopen, is dat misschien wel wat makkelijker dan dat je tegen een studieachterstand aan kijkt. Als je vorig jaar teleurgesteld bent over de resultaten die je hebt behaald, dan is het des te belangrijker om nu een andere aanpak te hanteren.
Stap 1 Schrijf op wat je komend jaar wilt bereiken
Om een studieachterstand te voorkomen is het belangrijk realistische doelen te stellen. Wij hebben vaak de neiging om onszelf in ons hoofd te overschatten en houden te veel rekening met onverwachte factoren. Wanneer je realistische doelen stelt, is de kans ook groter dat je ze haalt. Het doel moet ook niet te makkelijk zijn, want dat werkt meestal niet motiverend genoeg om ervoor te gaan.
Stap 2 Maak een realistische planning
Wat is realistisch qua vakken om in te plannen? Een normaal studieschema gaat ongeveer uit van zo’n 14 studiepunten per blok. Ben je echter een student die nog nooit of bijna nooit 14 punten in een blok hebt behaald, dan is 8-10 punten meer haalbaar dan je vast te houden aan 14 punten. Ik krijg ook regelmatig studenten die studieplannen maken en denken in een blok 21 punten te behalen. Dat raad ik je ten zeerste af. Vaak zie ik dat deze studenten zo overweldigd raken en dat daarvan ook weer motivatie helemaal wegzakt, dat ze uiteindelijk niks halen, een steeds grotere studieachterstand oplopen en nog verder in de put raken.
Wat zijn factoren om rekening te houden bij het maken van een planning?
Moeilijkheidsgraad
Om een studieachterstand te voorkomen, moet je ook naar de moeilijkheidsgraad van je vakken kijken. Probeer de zogeheten struikelvakken voor jou te verdelen over verschillende periodes. Dus niet drie hele zware vakken inplannen in 1 periode. Of met andere woorden zorg altijd dat er ook een vak bij zit, waar je veel vertrouwen in hebt, zodat er een grote kans is, dat je iets haalt. Dat geeft namelijk weer een boost van positieve energie.
Periode wanneer vak wordt aangeboden
Niet elk vak wordt elke periode ook geboden. Dus je bent erg afhankelijk wanneer er les wordt gegeven in vakken en wanneer er toetsmomenten zijn van een vak. Als je een langstudeerder bent, kan het ook zijn dat de hogeschool of universiteit veranderingen in de planning aanbrengt. Dus check dit voordat je daadwerkelijk met vakken bezig gaat. Dit kun je zien in de studiegids of vraag het aan de docent die het vak coördineert of een studentbegeleider.
Vak houdt op te bestaan
Na een aantal jaar zijn er curriculumherzieningen en zullen verouderde vakken ophouden te bestaan. Dit kan voor de student die nog veel oude vakken moet doen voor problemen zorgen. Onderwijsinstellingen laten meestal wel ruim van te voren weten dat een vak komt te vervallen. Ook zullen zij minstens een jaar nadat het vak niet meer bestaat nog toetsen aanbieden. Het handigste is meestal om de oude toetsen te maken, omdat dit volledig overeenkomt met het studieprogramma dat bij jou geregistreerd staat. Een nieuw vak zou ineens meer of minder punten kunnen zijn en dan kan het betekenen dat je het nieuwe vak niet zomaar mag compenseren met het oude. Vooral als het nieuwe vak minder studiepunten waard is, kun je in de problemen komen. Er moet door de hogeschool of universiteit uiteindelijk altijd een aangepaste regeling komen, maar meestal kost dit meer werk waar je misschien ook niet op zit te wachten. Voordeel is wel dat nieuwe vakken meer geüpdatet zijn aan wat de praktijk vraagt. Dus inhoudelijk heeft het misschien wel meer waarde voor je. Daarom kan het ook een bewuste keuze zijn om de nieuwe vakken te gaan volgen.
Stap 3 Check je doelen en planning met een studieadviseur
Om zeker te weten of je weer goed op weg bent met de nieuwe voornemens en plannen, kan het fijn zijn om een gesprek aan te gaan met een studieadviseur. In een gesprek wordt meestal snel duidelijk of wat jij voor ogen hebt realistisch is. Ook door het uitspreken krijg je er zelf gevoel bij of het de goede weg is of dat er toch zaken bijgeschaafd moeten worden. Ook is een studieadviseur/ studentbegeleider vaak op de hoogte van belangrijke veranderingen waar je misschien onvoldoende rekening mee hebt gehouden. Zijn je doelen en planning niet te ingewikkeld, kun je natuurlijk ook altijd een medestudent vragen wat hij/zij ervan vinden.
Stap 4 Ga aan de slag!
Wanneer je een duidelijk studieplan hebt, is het zaak om aan de slag te gaan. Moet je je aanmelden voor bepaalde lessen of toetsen? Wat zijn deadlines van opdrachten? Heb je alle benodigde studiemateriaal? Zorg dat je niets aan het toeval overlaat en regel alles wat je al kunt regelen. En dan is het zaak om met goede moed te beginnen.
Ik wens je veel succes!